Monthly Archives: September 2014

Odpolední čaj

Pomalu se začínají zkracovat dny a blíží se zima. Tím pádem je ideální chvíle podívat se, jak pro vaše přátele (se kterými byste si jinak zašli sednout ven na zahrádku) přichystat viktoriánský odpolední čaj. Je to neformální společenská událost a hostitel v podstatě potřebuje pouze připravit stolek s pohoštěním (přestože se to jmenuje „odpolední čaj“, je to spíš „odpolední svačina“, než pouhé popíjení čaje). Je vhodný pro posezení s přáteli i pro hraní Příběhů Impéria, kdy hráči budou mít něco k zakousnutí a zároveň to pomůže dotvořit atmosféru anglických mlh a dlouhých večerů…

V devatenáctém století se odpolední čaje konaly v parádním pokoji, kde se zapálil krb a kolem něj se připravily lenošky a křesla s dekami, aby se lidé mohli zachumlat před ohněm. Předpokládáme, že jen málo z vás má možnost rozdělat si doma krb, takže postačí jakákoli větší místnost, kam se všichni pozvaní vejdou a kam se vejde stolek s občerstvením a křesla a židle pro návštěvu. Jde o atmosféru, takže se snažte, aby vše „vypadalo jako z devatenáctého století“. Najděte staré hrníčky po rodičích, staré ubrusy s motivy, které byste se normálně styděli dát na stůl… tady je účelem, aby to vypadalo „staře“ a jako z jiného století.

Odpolední čaj

Stolek s pohoštěním – neměl by to být malý televizní stolek, v podstatě bude ideální kuchyňský, protože je potřeba hodně místa na odkládání a aranžování. Měl by na něm být ubrus (ideálně bílý, ale ve viktoriánské době se používaly i výraznější barvy, takže se nebojte použít jakýkoli, který máte, a který vypadá dobře), nikdy nearanžujte pouze na dřevo. Pokud vás bude víc jak tři, připravte se na to, že se ubrus ušpiní. Vždy. Nedá se tomu vyhnout – někdo něco vylije, spadne mu citron, upadne džem… připravte se na to a jako správní hostitelé podobné nehody odbývejte mávnutím ruky a úsměvem, aby se nezkazila dobrá nálada.

Nádobí – keramika, nebo sklo. Za žádnou cenu plast – nejen, že bourá atmosféru… ale je něco zvláštního na tom, jak keramika hřeje, když je v ní horký čaj. A přesně tenhle pocit chcete. Ideální je samozřejmě starý porcelán, ale pouze pro malou skupinku přátel. Stejně jako je pravidlo, že se ubrus umaže, v případě nádobí platí, že když je velká společnost, nějaký hrníček se skoro jistě rozbije. Zkuste se podívat do skříněk nebo sklepa u rodičů, zcela jistě tam budou mít staré nepoužívané šálky, hrníčky a pěkné sklenice (české sklo je pojem a většina z vašich rodičů bude doma nějaké krásné sklenice mít). V devatenáctém století musely být na všechno samostatné talířky a nádoby (nebylo možné, aby na jednom talířku byly dva druhy pokrmů – všechno pěkně na samostatné talířky), takže stůl bude přeplněný různými miskami, šálky a konvicemi (tak jako na fotografii).

Rozmístění na stole – Uprostřed stolu by měla být kytice s květy, ale samozřejmě být nemusí. Do středu stolu připravte nápoje (čaj, kávu, vodu nebo limonádu s ledem) a vše, co je k nim potřeba (mléko, cukr, citrony, misku s ledem pokud chcete dělat ledový čaj). Šálky pro hosty by měly být vepředu, snadno dosažitelné, aby si je mohli při příchodu vzít. Na jedné straně stolu pak bude pohoštění „sladké“ a na druhé pak „ostatní“ (v tomto případě hlavně připravené sendviče).

Jídlo – Na „sladké“ straně můžete mít různé sladkosti, cukroví, ovoce (hrozny, nakrájená jablka, hrušky, pomeranče a podobně), croissanty s připraveným džemem, buchty nebo jiné sladké pečivo. Na straně opačné pak budou hlavně připravené sendviče, které pro atmosféru nakrájejte na britské trojúhelníky (může v nich být tavený sýr, nakrájené okurky s máslem, salámy, čokoláda, uzené, nebo cokoli jiného uznáte za vhodné), jednohubky na talířku, či olivy.

Čaj – A na konec to nejdůležitější. Čaj. Pokud pozvete jen několik málo přátel, můžete připravit konev s horkou vodou a nabídnout čajů více, aby si mohli vybrat, na jaký mají chuť. V každém případě je lepší čaj sypaný před pytlíkovým – udrží při kontaktu se vzduchem mnohem déle své aroma a chutná lépe. Pokud ale nemáte sypaný, pytlíkový také postačí. Pro sypaný potřebujete také infuzéry pro louhování (pro každého pozvaného jeden), takže pro větší skupinu je lepší připravit konvici s čajem (nebo pro výběr třeba několik s různými druhy čaje).

Jaký druh čaje zvolit a jak jej servírovat? English Breakfast Tea je příjemný černý čaj, který se podává s mlékem, kdy vytváří aroma, které připomíná teplé toasty vytažené z trouby. Pokud někdo nemá rád mléko, pak je možno jej servírovat s citronem, nikdy ale s mlékem a citronem najednou – mléko by se v šálku srazilo. Irish Breakfast Tea má výraznou chuť a je čím je silnější, tím lépe. Obvykle se připravuje jen ráno právě pro příliš výraznou chuť (kromě Irska, kde se pije celý den) a podává se s mlékem a cukrem (nikdy se smetanou, je pro tento čaj příliš těžká). Mléko by mělo být pokojové teploty, jinak ochladí čaj příliš rychle. Caravan Tea (nebo také Russian Caravan) je čaj s původem v carském Rusku a je obvykle směsicí čínských a indických černých čajů. Je pojmenovaný podle velbloudích karavan, které dovážely čaje z Číny a Indie šest tisíc kilometrů dlouhou pozemní cestou přes Rusko. Stejně jako irský čaj lze jej podávat s cukrem a mlékem. Rusové jsou ale známí tím, že čaje velmi sladí – takže správně „po carsku“ se Caravan Tea servíruje s medem či džemem a plátky citronu. Earl Grey je kouřový čaj s trochou sladké chuti a podává se bez mléka i citronů (je to dnes druhý nejpopulárnější černý čaj). Darjeeling je indický čaj, který se podává odpoledne bez přísad, nicméně může se k němu nabídnout citron, nikdy mléko. Oolong se občas označuje za „šampaňské mezi čaji“. Původem pochází z Číny a do Anglie se dostal v roce 1869, dnes jsou nejlepší oolongy z Taiwanu. Jsou někde mezi černým a zeleným čajem a jsou fermentovány, aby dosáhly své ovocné chuti. Je nemyslitelné do oolongu něco přidávat, podává se vždy bez přísad.

Posted in Střípky | Comments Off