Hattie Rohwoodová, dědička ocbhodního impéria

Hattie Rohwoodová je bohatou dědičkou obchodního impéria, sestávajícího s několika společností dovážejících do Anglie americkou bavlnu, indické koření, dřevo z Jávy, čaj z Cejlonu a rum z Antil. Stále drží smutek za svého manžela, který zemřel před dvěma lety (po dvou měsících manželství), objevuje se proto jen zřídka. Neúčastní se společenských událostí a vždy na sobě má černé vdovské šaty s hustým závojem, který jí zakrývá obličej. Neobjevuje se často na veřejnosti, a když tak jen na krátké chvíle.

Společníci oněch firem odmítli zprvu poslouchat ženu (navíc takovou, která si vzala jejich bývalého šéfa pro peníze). Objevily se i spekulace, že svého muže zavraždila. Hattie se ale ostře postavila za svá práva a ukázala, že má velmi ostré lokty. Během dvou měsíců byla opozice umlčena (často podle kritiků ne úplně čistými prostředky) a převzetí společnosti dokončeno, když všechny společnosti odsouhlasily novou majitelku. Tvrdí se, že dům hlavního kritika lehl popelem a druhému někdo unesl dcerku, která byla propuštěna teprve po hlasování. Další zlomily výhružky nebo úplatky. Ve společnostech tak panuje strach a společníci se bojí projevit jiný názor než oficiální. Část z nich prodalo své podíly a další mlčí a bojí se.

V současnosti se zbavuje částí firem, které nepřinášejí zisk. Na dlažbě se z hodiny na hodinu ocitly desítky dělníků a pomalu začíná připravovat dovoz opia do čínských přístavů. Několik lodí již cestu tímto směrem podniklo a vrátilo se s velkým ziskem, chystá se tak přesměrovat na tento obchod více lodí a zčásti přeměnit společnosti na tento druh obchodu.

Hattie Rohwoodová

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.