Autoportrét Roberta Cornelia

Autoportrét Roberta Cornelia z roku 1839. Tato dagguerotypie je jedna z prvních fotografií lidské bytosti vůbec pořízené. Cornelius byl americký chemik a fotograf nizozemského původu, který se o dagguerotypie začal zajímat, když měl za úkol vyrobit stříbrnou desku pro jiného fotografa. Díky znalostem chemie se rozhodl metodu pořizování snímků vylepšit a podařilo se mu zkrátit dobu expozice natolik, že se podařilo zachytit lidskou podobu.

Otevřel si vlastní fotografické studio a vyrábět snímky osob. Jeden z takových snímků přímo uchvátil Caethwulfa z Roklí, jednoho ze Sídhských pánů, který putoval inkognito Amerikou. Přesvědčil Cornelia, aby se stal jeho osobním portrétistou a odvedl si ho s sebou do Férie. Zde Jeho snímky knížecí rodiny vzbudily senzaci a každý elfí pán zatoužil po dagguerotypii.

Leofwine Oheň-třpytící-se-na-vodě vedl o půl roku později odvážný útok na Caethwulfův hrad a podařilo se mu fotografa zajmout. Od té doby se kvůli Robertu Corneliovi vedly ve Férii čtyři větší a několik menších válek a pánové Sídhe jsou ochotní jít do boje, aby jej mohli vlastnit a on vyráběl pro ně portréty. Pokud tak ve Férii uvidíte na zdi rozmazané dagguerotypie (nám se Corneliovy snímky zdají neostré a rozmazané), pak vězte, že jejich autorem je pravděpodobně nešťastný americký chemik… který je v říši kouzel prodáván, kupován, půjčován a o kterého se vedou války.

Autoportrét Roberta Cornelia

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.