Mary Heldenová, lovkyně stvůr

Tento portrét od Jamese Tissota je jediný obrazový záznam, kde je zachycena podoba Mary Heldenové, lovkyně stvůr. Pokud je známo, nebyla nikdy fotografována a kromě tohoto obrazu ani portrétována. Zde ji malíř zachytil v jejím typickém cestovním oblečení, ve kterém putovala z hrabství do hrabství na Ostrovech.

Tvrdí se, že osud Mary Heldenové byl určen, už když jako malé děvče utíkala sněhem před vlkodlakem, který pozabíjel její rodinu. Vychoval ji její strýc, vikář v malé vesnici, ale znalý lidových pověstí a mytologie. Když vyrostla, stala se nesmiřitelným nepřítelem vlkodlaků, upírů, nemrtvých, nekromantů, zlých čarodějnic a dalších stvůr, které sužují anglické venkovany.

Přestože nosí v kufru dvojici stříbrných nožů a pistole nabíjené skleněnými kulemi nebo kulemi, do nichž je vyryt kříž, není rozhodně žádná bojovnice. Její největší zbraní jsou znalosti a zkušenosti a ochranou je jí křížek posvěcený v Římě. Nikdy se nepouští po stopě nerozvážně, opatrně prozkoumá místní kroniky, vyptá se všech pamětníků a všech, kteří setkání se stvůrou přežili. Studuje staré knihy a bestiáře, aby získala nějakou výhodu nebo zvýšila své šance. Teprve pak se postaví svým smrtícím protivníkům.

Mary má tělo pokryté jizvami z bojů se strašlivými stvůrami. Nosí proto téměř vždy šaty upnuté až pod bradu a rukavice. I v soukromí je spíše tichá a plachá. Stydí se ukazovat své rány a ještě horší rány než na těle jí hyzdí na duši. Bojuje s nejstrašlivějšími tvory a dětmi noci, které žijí ve stínu tohoto světa a souží po staletí lidstvo. Stopy tohoto zápasu se na ní podepsaly a už jen málokdy se usmívá, přesto ale stále pokračuje ve svém poslání.

Mary Heldenová, lovkyně stvůr

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.