Old Nichol

Fotografie z Old Nichol, jednoho z notorických slumů v londýnském East Endu, proslaveného otřesnými hygienickými podmínkami, zápachem, chudobou, kriminalitou a prostitucí. Postava bývalého detektiva v komiksu „Z pekla“ k prostituci říká, že za libru si lze v East Endu koupit kohokoli… a není daleko od pravdy, chudoba zde byla opravdu strašlivá.

Každý třetí obyvatel Londýna v této době nepocházel z Londýna, v Old Nichol to ale neplatilo. Obyvatelé tu byli především rodilí Londýňané, druhá a třetí generace, mluvící v podstatě pouze Cockney. Pouze každý osmý zdejší obyvatel se tu nenarodil. Byla tu usazená velká komunita irských cikánů, známých jako „didicai“, několik rodin z Rumunska a potomků francouzských exulantů.

Ve slavné „mapě chudoby“ od Charlese Bootha byla tato část East Endu označena většinou černou barvou, která byla v legendě uvedena jako „nejnižší třída… občasní dělníci, pouliční prodavači, povaleči, kriminálníci a zlodějíčci“. Pro mnoho Londýňanů byla tato zoufalá adresa poslední zastávkou před chudobincem, což byl pro mnohé osud horší než smrt.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.