Něco málo pro dámy…

Vzhled dámy v devatenáctém století byl velmi důležitý. Za ideální barvu vlasů byla považována blond, dámské časopisy vyhlašovaly, že pouze dámy s blond vlasy jsou ty pravé krásky. Na opačné části spektra pak byly vlasy zrzavé. Říct o nějaké dívce, že „je zrzavá“ se rovnalo tomu ji označit za „děvku“. Krátké vlasy u dámy byly skandální a šokující, pánové s vlasy dlouhými pak byli „excentričtí“.

Dámy se také líčily a upravovaly svůj vzhled, ale jen potají – něco takového se považovalo za přiznání nedokonalosti a bylo to společensky trapné. Díky tomu, že bylo zároveň společensky nevhodné líbat ženu na veřejnosti na tváře nebo se jí dotýkat, dalo se to ale snadno zakrýt.

Dámy používaly pudr, aby jejich pleť vypadala bledší (znak krásy), nebo používaly barvy či dokonce louhy, které pokožku zbělely. Ke stejnému účelu se používal kupříkladu také arzen, který braly v malých dávkách. Řasy se pálily, aby vypadaly tmavší. Dívky také kapaly kolínskou na cukr (aby se dala spolknout) a požívaly ji nebo jedly rulík, aby měly světlejší oči a víc se tím blížily „ideálu krásy“.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.